PFP logo

HoReCa POMORZE

Previous slide
Next slide
dokumenty rozłożone na stole, widać wykresy, dane, oraz ręce osób pochylających się nad dokumentami

Sektor HoReCa z kolejnymi szansami na wsparcie z KPO. Rusza drugi nabór

Jeszcze nie jest za późno, by skorzystać ze środków w ramach projektu HoReCa POMORZE. Od 18 lipca do 20 sierpnia prowadzony będzie drugi nabór, a w jego ramach będzie mieć miejsce kilka istotnych zmian, które mogą sprawić, że jeszcze większa grupa przedsiębiorców będzie mogła skorzystać ze środków niwelujący negatywny wpływ pandemii COVID-19 na turystykę w Polsce.

Więcej szans na środki wspierające sektor HoReCa po pandemii COVID-19

Pierwszy nabór cieszył się dużym zainteresowaniem przedsiębiorców działających w sektorze HoReCa, czyli m.in. turystyki, gastronomii, hotelarstwa czy usług kulturalnych.

O wsparcie na realizację przedsięwzięć MŚP mogą ubiegać się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa, które prowadziły i prowadzą działalność gospodarczą określoną odpowiednim kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności, a także odnotowały określony spadek obrotów z prowadzonej działalności w latach 2020-2021.

– Dzięki inwestycjom przedsiębiorcy z branży będą mogli wprowadzić do oferty nowe produkty lub usługi, dotychczas nierealizowane w ramach prowadzonej działalności, np. w obiekcie hotelowym uruchomić usługi z zakresu spa & wellnes. Przedsiębiorcy mogą również rozszerzyć swoją ofertę, podejmując działania w innej części sektora i osiągając w ten sposób dodatkowe źródło przychodów – mówi Marcin Pawłowski, Prezes Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości.

Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 000,00 zł, natomiast maksymalna kwota wsparcia na przedsięwzięcie MŚP wynosi 540 000,00 zł. Należy pamiętać, że intensywność wsparcia przedsięwzięcia MŚP nie może przekroczyć 90% kosztów kwalifikowalnych. W ramach naboru do objęcia wsparciem może zostać zgłoszone i wybrane jedno przedsięwzięcie jednego przedsiębiorcy.

Będą zmiany, ale przedsiębiorcy powinni być z nich zadowoleni

Warto dodać, że drugi nabór w programie HoReCa będzie wiązać się z szeregiem zmian dla aplikujących. Uspokajamy jednak, że nie są to zmiany komplikujące dostęp do środków finansowych, a wręcz przeciwnie.

– Zrezygnowano z obligatoryjnego spełnienia przez Wnioskodawcę warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności w ramach sektora HoReCa, turystyka, kultura – mówi Maria Czerniecka, Kierownik Zespołu Projektowego HoReCa POMORZE.

– Przeniesiono obowiązek przedkładania przez Wnioskodawców dokumentów potwierdzających dokonanie wpisu do obowiązkowych rejestrów/ewidencji do właściwych organizacji w związku z prowadzoną działalnością na etap przed podpisaniem umowy o udzielenie wsparcia. Zrezygnowano na etapie składania wniosków z obowiązku załączania przez Wnioskodawców dokumentów/uprawnień/pozwoleń dotyczących realizacji przedsięwzięcia MŚP. Dokumenty te będą uzupełniane na etapie podpisania umowy w przypadku, gdy Wnioskodawca we wniosku zadeklaruje, że takie pozwolenia będzie posiadał – mówi Maria Czerniecka.

Warto dodać, że wprowadzono dodatkowe kryterium „Przedsięwzięcie MŚP realizowane będzie w ramach działalności HoReCa, turystyka lub kultura” punktujące Wnioskodawców, którzy w odpowiednich okresach realizacji swojej działalności posiadali i posiadają przeważający kod PKD z jednej ze wskazanych w naborze branż. Tym samy w LSI wnioskodawcy mają możliwość wyboru więcej niż jeden PKD.

– Wszystkich przedsiębiorców zachęcamy do rozmowy i konsultacji. To ważny temat, który dla wielu firm sektora HoReCa może być kołem zamachowym rozwoju – mówi Marcin Pawłowski, Prezes Polskiej Fundacji Przedsiębiorczości.

Wnioski należy składać od 18 lipca do 20 sierpnia 2024 roku. Sposób i zasady składania wniosków nie zmieniły się.

Udostępnij